'Geen aanleiding voor ander besluit camping'
De kustuitbreiding en de uitbreiding van natuurgebied langs de kust zijn geen reden om af te zien van het sluiten van camping De Molenslag in Monster. Die ontwikkelingen waren al bekend toen het besluit over de camping werd genomen en dus is er geen sprake van veranderde omstandigheden.
Deze opvatting van het Westlandse college van B en W is op te maken uit de beantwoording van vragen van het CDA. De fractie probeert de sluiting van de de camping te voorkomen. Deze week leek het CDA een steuntje in de rug te krijgen. De Europese Commissie liet namelijk weten dat de besluitvorming ongedaan kan worden gemaakt als de natuuromstandigheden behoorlijk gewijzigd zijn.
In de beantwoording, die de uitlatingen vanuit Brussel heeft gekruist, wijst het college erop dat de campinggronden al in 1990 zijn aangewezen als beschermd natuurgebied en dat het gebruik als camping daarmee in strijd is. Bovendien is in 2003 in het huurcontract vastgelegd dat de camping 'op termijn' zou worden beëindigd.
De verbreding van de kust in de afgelopen jaren speelt in de besluitvorming geen rol, aldus het college, omdat daarmee niet de vereiste uitbreiding van het kalkarm grijs duin wordt gerealiseerd. Kalkarm grijs duin is een oud type duin en daarvoor zijn de nieuwe witte duinen niet geschikt. Bovendien is bestuurlijk vastgelegd dat de Zandmotor als tijdelijke kustuitbreiding geen deel uitmaakt van het Natura 2000-natuurgebied.
Ook een 'ruil' tussen de camping en een stuk van het vergrote Natura 2000-gebied is niet aan de orde. Het CDA had daarvoor de Slaperdijk voor ogen. Maar volgens het college is daar al kalkarm grijs duin aanwezig en voldoet een ruil dus niet aan de eis dat er een uitbreiding moet komen van dit soort duingebied.