Archief

Taakstraf voor Maassluise examenfraudeur

De 19-jarige Kamal El B. uit Maassluis is veroordeeld tot een maand cel en 170 uur taakstraf voor zijn rol bij het stelen van examens en het vernielen van een dakluik van de IBN Ghaldounschool in Rotterdam. De celstraf heeft hij al uitgezeten in het voorarrest. De eis van het OM was een gevangenisstraf van negentig dagen.

Acht andere meerderjarige en twee minderjarige verdachten zijn veroordeeld tot celstraffen van één week of één maand en werkstraffen, variërend van 130 tot 170 uur. De verdachten die een gevangenisstraf kregen opgelegd hoeven ook niet terug naar de gevangenis vanwege de tijd die ze al in voorarrest hebben gezeten.

De rechtbank concludeert dat het door de verdachten allemaal niet zo bedoeld was en dat het hen ver boven het hoofd is gegroeid. "Dat neemt niet weg dat er is ingebroken in de school, examens zijn weggenomen, daar foto's van zijn gemaakt en aan klasgenoten zijn gegeven. Uiteindelijk heeft dat tot ontzettend veel narigheid voor heel veel mensen geleid en enorm veel ophef in heel het land veroorzaakt", aldus de rechtbank.

De zaak kon volgens de rechtbank dan ook niet worden afgedaan als een inbraak in een school of als de heling van gestolen spullen. "Anders gezegd: het is geen uit de hand gelopen kwajongensstreek en het is ook geen spiekbriefje 3.0."

De rechtbank heeft ook de media-aandacht meegerekend. Deze was volgens de rechtbank overweldigend en heeft sporen achtergelaten in het persoonlijke leven van de verdachten. Dit alles maakt dat de rechtbak vindt dat degenen die betrokken zijn geweest bij de diefstal een gevangenisstraf verdienen, maar dat zij niet terug moeten naar de gevangenis.

Categorieen:
Maassluis Algemeen