Archief

CDA: meer huurwoningen vrije sector

De gemeente Westland moet de bouw van huurwoningen in de vrije sector veel meer stimuleren. Dat vindt CDA Westland. Wat deze partij betreft, zouden er hiervoor hardere eisen gesteld moeten worden aan projectontwikkelaars.

De christen-democraten laten dit weten naar aanleiding van de verdeling van huurwoningen in de Oosterbuurt in 's-Gravenzande. Woningbouwvereniging Arcade heeft daar 40 sociale huurwoningen opgeleverd en 28 appartementen. Van de eengezinswoningen zijn er 16 (40%) aan Westlanders en 24 (60%) aan niet-Westlanders toegewezen. Bij de appartementen ligt de verdeling op 23 (82%) aan Westlanders en 5 (18%) aan niet-Westlanders.

Volgens Arcade zijn deze woningen overeenkomstig de Europese richtlijn uitgegeven. Volgens deze richtlijn zijn sociale woningen bestemd voor mensen met een inkomen tussen 16.000 en 34.228 euro. De corporatie stelt dat het gemiddeld inkomen van een Westlander vaak hoger ligt dan de grens van 34.228 euro. Het gevolg hiervan is Westlanders buiten de boot vallen.

Het CDA zegt dat er weinig te doen is aan de Europese richtlijn, maar vindt wel dat er te weinig woningen voor Westlanders worden gebouwd. Vandaar de oproep om meer voor de vrije sector te bouwen. In de sociale sector zou dan de nadruk op appartementen moeten liggen, aldus het CDA, omdat hier vaak sprake is van eenpersoonshuishoudens en die vallen vaak wél onder de inkomensgrens.