Archief

Ontsluiting Heuls bedrijventerrein kost 5 miljoen extra

De Verlengde Van Luyklaan in Kwintsheul gaat de gemeente Westland meer dan 5 miljoen euro extra kosten. Het grootste deel daarvan, 4,2 miljoen, komt door de beslissing om de weg via een dubbelstrooks rotonde aan te sluiten op de Veilingroute. De gemeente is ruim een miljoen euro extra kwijt door onvoorziene kostenposten.

De Van Luyklaan moet het bedrijventerrein Kwintsheul beter bereikbaar maken. Met een directe aansluiting op de Veilingroute zullen de dorpskernen van Kwintsheul en Wateringen minder vrachtverkeer te verwerken krijgen. Aanvankelijk was een enkelstrooks rotonde gepland. Maar door de voorgenomen verdubbeling van de Veilingroute vinden gemeente en provincie dat geen goed plan meer. De verdubbeling van de rotonde kost 7,1 miljoen euro. De provincie neemt daarvan 2,9 miljoen voor zijn rekening.

Westland werd bij de aanleg van de Verlengde Van Luyklaan dit jaar met extra kosten geconfronteerd. Zo is de gemeente vier ton kwijt aan proceskosten die nodig bleken bij de verwerving van de gronden en moet twee ton worden afgeboekt op de waarde van de aangekochte woningen. Verder kosten onvoorziene bodemsanering en geluidswering ruim drie ton extra en kost een onteigeningsprocedure de gemeente 200.000 euro.