Archief

Raad akkoord met voortzetting HarnaschPolder

Een meerderheid in de Midden-Delflandse gemeenteraad is maandagavond akkoord gegaan met de uittreding van de gemeente Delft uit het bedrijvenschap HarnaschPolder. Coalitiepartijen CDA, VVD en PvdA stemden vóór. Dat gold ook voor raadslid Annemiek de Goede (CDA), die dinsdag niet met haar fractie meestemde, waardoor de stemmen staakten.

Met dit besluit is opheffing van het bedrijvenschap per 31 december voorkomen. Het aandeel van de gemeente Den Haag wordt straks 85% en de resterende 15% van de lusten en de lasten is voor Midden-Delfland.

Oppositiepartijen OGP en Mijn Partij hadden graag een risicoplafond gezien, maar wethouder Horlings zei eerder al, dat Den Haag daar niet mee akkoord zou gaan. Waar de raad het unaniem over eens was, was de houding van de Haagse gemeenteraad. Fractievoorzitter Ed Roeling van Mijn Partij sprak van "gebrek aan historisch besef", omdat Den Haag Midden-Delfland de schuld in de schoenen schoof van de huidige miserabele situatie van het bedrijventerrein. Hij kreeg bijval van alle andere fracties. Zelfs Horlings zei zich die conclusie te kunnen voorstellen, maar benadrukte dat van beide partijen overeenstemming nodig is.

Waar De Goede vorige week iedereen verraste, door als enige in haar fractie voor een amendement van de oppositie te stemmen, krabbelde ze maandagavond terug. "Ik sta nog steeds achter het amendement. Maar de reacties in Den Haag in acht nemend en het feit dat er nog vijf maanden te onderhandelen zijn, acht ik het toch beter om daar niet mee in te stemmen", verklaarde zij.

Voor de zomer krijgt de gemeenteraad een nieuw voorstel voorgeschoteld. Daarmee moet er ook meer duidelijkheid komen over het lot van bewoners van de Harnaskade. Zij wonen in een eerder als bedrijventerrein bestemd gebied. Sommigen willen er graag blijven wonen, anderen laten zich liever uitkopen.