Archief

Participatieverklaring voor immigranten

Immigranten die vanaf januari naar Westland komen, zal worden gevraagd een participatieverklaring te tekenen. De gemeente doet mee aan een proef die in zeker zestien gemeenten, waaronder Amsterdam en Rotterdam, wordt gehouden. In de verklaring staan rechten en plichten en de 'fundamentele waarden van de Nederlandse samenleving'. Doel ervan is integratie te vergroten.

Per 1 januari gaan de grenzen open voor Bulgaren en Roemenen. Wettelijk mogen EU-arbeidsmigranten niets opgelegd krijgen, ook voor hen is het essentieel dat ze zich aansluiten bij de Nederlandse samenleving, aldus Westland. Het document is echter niet alleen voor hen bestemd, alle immigranten zal worden gevraagd het te tekenen.

Wethouder Weverling, die er eerder voor waarschuwde dat Nederland nog niet klaar is voor de komst van de nieuwe Oost-Europese migranten, spreekt van tweerichtingsverkeer. "Door deze proef maken we duidelijk dat arbeidsmigranten welkom zijn, maar dat we ook iets terugverwachten; actief meedoen en een steentje bijdragen", aldus de wethouder.

Westland gaat ook maatschappelijke bijeenkomsten organiseren. De migranten worden daar gestimuleerd te gaan sporten of vrijwilligerswerk te gaan doen. Daarnaast krijgen ze informatie over de belastingplicht in Nederland.

Categorieen:
Westland Algemeen