Archief

Hoekse VVD blij met komend ontgasverbod

De VVD Hoek van Holland is erg blij met de belofte van staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) om met wetgeving te komen die het ontgassen van schepen strafbaar stelt. Het streven is om het verbod per 1 januari 2015 in te laten gaan.

De Hoekse fracties van de VVD en de PvdA strijden al jaren tegen de zeer schadelijke uitstoot van vluchtige stoffen zoals benzeen. Zodra schepen hun lading hebben gelost, blijft er in het ruim damp achter. Voordat er een nieuwe lading kan worden aangenomen, dient het schip zich eerst van deze dampen te ontdoen.

In de Rotterdamse haven is dit officieel verboden, met uitzondering van twee aangewezen gedoogplekken (Geulhaven en 2e PET haven). Het is echter niet verboden voor schepen om varend te ontgassen. Dat betekent, dat schepen die chemicaliƫn vervoeren bijvoorbeeld op de Nieuwe Waterweg hun luiken openzetten en de dampen naar buiten blazen, met alle negatieve effecten op de gezondheid van de inwoners van de Waterweggemeenten.

Mark Lensselink, fractievoorzitter van de VVD Hoek van Holland, stelt: "Deze doorbraak is het gevolg van een jarenlange intensieve lobby. De lijn die wij hebben met onze partij in Rotterdam en met de liberalen in de Tweede Kamer was hierbij onmisbaar. Daarnaast is er samen met partijen als Groen Links, SP en PvdA een zo breed mogelijk draagvlak gecreƫerd. Ook deze partijen hebben hun rechtstreekse lijn met de collega's op de Coolsingel en in Den Haag geweldig benut".