Archief

Geen cijfers laaggeletterdheid in Westland

Er is feitelijk niet bekend, hoe het staat met de laaggeletterdheid in het Westland. Dat blijkt uit de antwoorden van het college van B en W op schriftelijke vragen die waren ingediend door de raadsfractie Progressief Westland.

Zes jaar geleden is er voor het laatst een globaal onderzoek geweest naar laaggeletterdheid in de provincie Zuid-Holland. Op basis van dit onderzoek werd geschat, dat het percentage laaggeletterden in Haaglanden hoger is dan het landelijke, namelijk 16 procent in Haaglanden tegen landelijk 13 procent. Er is geen reden om aan te nemen, dat Westland afwijkt van het Haaglanden-cijfer, zegt het college.

Net als andere gemeenten ontvangt Westland jaarlijks een rijksbijdrage voor volwasseneneducatie. Hier verzorgt ROC Mondriaan taal- en rekentrajecten. De gemeente Westland onderzoekt momenteel of het project 'Taal voor het leven' ook in Westland ingezet kan worden. Dit betreft het werven en scholen van deelnemers door vrijwilligers. Het college onderkent, dat een goede beheersing van de taal, in woord en geschrift, belangrijk is in de huidige en toekomstige arbeidsmarkt.

In Westland wordt de doelstelling gehaald om jaarlijks 10 procent meer cursisten een taaltraject aan te bieden. De gemeente is ook aangesloten bij de bedrijvenaanpak van Haaglanden, waarop in 2011 en 2012 de focus heeft gelegen. Een groot aantal bedrijven, ook in Westland, is benaderd via mailings en voorlichtingsbezoeken. "Dit heeft nog niet tot veel aanmeldingen geleid. De ervaring is, dat het een lange adem vereist om cursisten daadwerkelijk vanuit organisaties aangeleverd te krijgen", besluit het college.

Categorieen:
Westland Algemeen