Archief

'Nederland niet klaar voor Roemenen en Bulgaren'

De tijd is nog niet rijp voor arbeidsmigranten uit Roemenië en Bulgarije. Dat zegt wethouder Weverling van de gemeente Westland. Toch gaan per 1 januari de grenzen open. "Nederland heeft z'n zaakjes nog niet op orde", aldus de wethouder. Hij pleit voor een centrale aanpak vanuit de rijksoverheid.

Het is nog niet duidelijk, hoeveel Roemenen en Bulgaren hun heil komen zoeken in Nederland. Naar schatting zijn er nu 600.000 Polen in Nederland, van wie er 200.000 ingeschreven staan bij gemeenten. De rest leeft in de anonimiteit. De vrees bestaat, dat dit ook met de nieuwe migranten gaat gebeuren.

Weverling voorziet problemen, omdat ministeries langs elkaar heen werken. Daardoor zijn er tegengestelde regelingen, laat Nederland geld liggen en wordt er te weinig belasting betaald. Ook het voornemen van Den Haag en Rotterdam om pas een burgerservicenummer te verstrekken als er toezicht is, is volgens Weverling slechts een deel van de puzzel.

"Het lijkt heel aardig. En het is ook te begrijpen, maar niet de oplossing. Daardoor gaan mensen juist meer de anonimiteit in, illegaal aan het werk. Dan zijn ze ook weer vatbaarder voor uitbuiting", zei Weverling dinsdagmorgen op WOS Radio. "Al die puzzelstukjes moeten door een coördinerend minister goed worden gelegd."

De oplossing ligt volgens Weverling in het koppelen van de verschillende ICT-systemen: zoals die van de gemeente, het UWV en de belastingdienst. "Dan weet je wie waar woont en werkt, hoe er met toeslagen wordt omgegaan en dan lekt er ook geen geld weg."

LPF Westland pleit ervoor om net als in Den Haag en Rotterdam pas een burgerservicenummer (BSN) verstrekken, als er zicht is op verantwoorde huisvesting en werk. Hiervoor zal ze in de gemeenteraad op 17 december een motie inbrengen. De fractie is bang dat migranten juist hun heil zoeken in omringende gemeenten van Den Haag en Rotterdam, zoals Westland.

Categorieen:
Westland Algemeen