Archief

'Abengoa sluiten wegens stank is niet in proportie'

Het is volgens de Milieudienst DCMR niet in proportie om bioraffinaderij Abengoa in Europoort te sluiten vanwege stankoverlast. Als het om de veiligheid zou gaan, is het een ander verhaal. "Stank moet je aanpakken, maar dit is geen reden tot sluiting", aldus Wim Kooijman van de milieudienst tijdens een informatiebijeenkomst voor inwoners van Maassluis over industriƫle veiligheid.

De milieudienst heeft sinds deze zomer een dwangsom opgelegd. Per week kan er bij overtreding 100.000 euro worden geind. Volgens Kooijman zit Abengoa al op de zevende inning. Het bedrijf heeft enkele maanden geleden aangegeven dat het werkt aan een oplossing. Zo gaat het een thermische naverbrander installeren, die een einde moet maken aan de gistlucht.

Abengoa heeft DCMR de toezegging gedaan, dat de nieuwe installatie eind deze maand gereed is. De mogelijkheid om de huidige dwangsom van een ton per week op te leggen loopt nog tot en met maart.

Het bedrijf haalt bio-ethanol uit mais en levert dit aan raffinaderijen. Zij mengen dit met benzine, zoals Euro95. De bij het productieproces vrijkomende CO2 wordt geleverd aan de tuinbouw in het Westland. De opgewekte energie, die aan het elektriciteitsnet wordt geleverd, zou genoeg zijn om Maassluis, Brielle en een deel van Rotterdam van elektriciteit te voorzien.