Archief

Minder woninginbraken in Westland

Er is in de maand oktober 41 keer ingebroken in een woning in Westland. Dat zijn 15 inbraken meer dan in de maand september. Maar over het gehele jaar genomen wordt er minder ingebroken dan in 2012. Tot eind oktober noteerde de politie in Westland 376 aangiftes, een daling met zo'n 19 procent. Midden-Delfland daarentegen zag het aantal inbraken dit jaar met ruim 30 procent toenemen.

Dit blijkt uit de gegevens die politie Haaglanden via de website hoeveiligismijnwijk.nl bekend heeft gemaakt. Daar kan per wijk bekeken worden hoeveel misdrijven er worden gepleegd. De site is niet helemaal up-to-date, de politie zegt vier tot zes weken nodig te hebben voordat de cijfers gepubliceerd kunnen worden.

Dat in oktober meer is ingebroken, lijkt tegenstrijdig met de aangegeven tendens. Maar het dievengilde is in de laatste drie maanden van het jaar altijd actiever. Ten opzichte van 2012 laat oktober nu ook daling zien.

Woordvoerder Cor Spruijt stelt in een toelichting, dat het lagere inbraakcijfer in Westland vooral te danken is aan het werk van het woninginbrakenteam van de politie. "De inzet van het team op plekken waar op bepaalde momenten vaker wordt ingebroken, werpt zijn vruchten af." Maar ook de nadruk op preventie en het werk van de buurtpreventie heeft volgens hem duidelijk resultaat.

De kernen waar het meest wordt ingebroken, zijn Naaldwijk en Wateringen. Maasdijk en Ter Heijde hebben het minst last van inbrekers. In Monster, Honselersdijk en Poeldijk steeg tot eind oktober het aantal inbraken, in de overige kernen is er sprake van een daling.

De situatie in Midden-Delfland lijkt te verslechteren, maar politiewoordvoerder Spruijt wil de cijfers wel nuanceren. "Het beeld wordt wat vertekend, omdat vooral in de eerste maanden van het jaar vaker werd ingebroken. Daarna zien we wel een daling. Overigens is de toename toe te schrijven aan meer inbraakpogingen, het aantal gelukte inbraken is gelijk gebleven."

Uit de cijfers blijkt verder, dat het aantal overvallen in Westland verdubbelde naar 8. De politie laat weten, dat in drie zaken aanhoudingen zijn verricht. Twee overvallen worden nog door een speciaal team onderzocht. Ook het aantal straatroven nam toe, maar dat cijfer is vertekend omdat er in een paar gevallen sprake is van meerdere aangiftes.

Het aantal winkeldiefstallen waarvan aangifte is gedaan, is in Westland tot eind oktober met 10 procent gedaald tot 187. Zo'n 60 procent daarvan gebeurt in Wateringen. Volgens de politie heeft vooral bouwmarkt Hornbach last van poging tot diefstal. Door de goede beveiliging lopen de dieven daar relatief vaak tegen de lamp en komen zo in de cijfers terecht.