Archief

Zorgen over stank- en gifwolk boven de Hoek

De Hoekse VVD-fractie maakt zich zorgen over de tankterminal die op de Kop van Beer wordt gebouwd. Deze ligt op 1,5 kilometer afstand aan de overkant van de Nieuwe Waterweg, recht tegenover de Scheepvaartcentrale. De VVD is bang voor een permanente stankwolk boven de deelgemeente, die bovendien ook giftige stoffen bevat. Ze wil dat de bouw wordt stilgelegd.

Milieudienst DCMR had in april sterke twijfels over de plannen. Vooral omdat het betrokken bedrijf, Shtandart, onvoldoende capaciteit zou hebben berekend om stoffen die vrijkomen bij overslag van ruwe olie te absorberen. Dat blijkt uit documenten die in handen zijn gekomen van RTV Rijnmond. Shtandart is voor 75 procent in handen van het Russische bedrijf Summa.

De VVD wil weten wat het dagelijks bestuur van de deelgemeente gaat doen om de gezondheids- en veiligheidsbelangen van Hoek van Holland te waarborgen. DCMR zegt dat Shtandart flink moet investeren om aan haar eisen te voldoen. In januari komt ze met een ontwerpbeschikking, waarop bezwaar gemaakt kan worden.

In de Rotterdamse gemeenteraad heeft Leefbaar Rotterdam al aandacht gevraagd voor de zaak. Die fractie en de Hoekse VVD willen, dat er niet meer wordt gebouwd aan de terminal totdat zeker is, dat het bedrijf zich aan de Nederlandse regelgeving houdt.