Archief

Eén participatiebedrijf voor Waterweggemeenten

De gezamenlijke sociale dienst voor de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam moet op 1 januari 2015 van start gaan. Afgelopen dinsdag gingen de drie colleges van b en w allemaal akkoord. Het bedrijf moet Stroomopwaarts gaan heten en op 1 januari 2015 van start gaan.

Het idee voor een gezamenlijke sociale dienst bestaat al langer. Vlaardingen haakte in de herfst van 2012 af. Ze vond de dienst voor haar niet financieel aantrekkelijk. In mei 2013 bedacht de gemeente zich, om daarna toch weer aan te sluiten. Daarna zijn de plannen verder uitgewerkt.

Met de samenwerking zeggen de drie Waterweggemeenten sterker te kunnen inspelen op de regionale arbeidsmarkt. Werkgevers laten zich immers niet beperken door gemeentegrenzen, is de redenatie.

Bij Stroomopwaarts gaan 350 ambtenaren werken, plus de medewerkers van de sociale werkvoorzieningen van de drie gemeenten. De drie colleges vormen het algemeen bestuur. De gemeenteraden moeten zich nog over de plannen uitspreken.

Vorige maand werd ook al aangekondigd dat de Waterweggemeenten een gezamenlijke Wabo-dienst willen starten. De Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht) is in 2010 ingevoerd en regelt de omgevingsvergunning. Ook op andere gebieden wordt samengewerkt, bijvoorbeeld op het gebied van onderwijs en ICT.

Categorieen:
Maassluis Algemeen