Archief

Oplossing voor waterafvoerprobleem A4

Rijkswaterstaat en aannemer A4all hebben een oplossing gevonden voor het waterafvoerprobleem bij de aanleg van verlengde A4. Er was uitgegaan van een waterdichte grondlaag, maar in maart bleek, dat de kleilaag waarop de (half)verdiepte weg wordt aangelegd, geperforeerd is. Daardoor zou er water in de bouwput kunnen lopen.

De oplossing ligt volgens de bouwers in de cementbentonietwanden aan weerszijden van de weg, zo meldt vakblad Cobouw. Als die damwanden dieper worden gemaakt, wordt de toestroom van grondwater via de zogenoemde 'zandpalen' de bouwput in voorkomen. Gedacht wordt aan een diepte van gemiddeld achttien meter onder NAP, veel dieper dan gepland.

Wat de verdieping van de damwanden gaat kosten, is niet bekend. Eerder meldde Cobouw over een meerwerkclaim van de aannemer van 163 miljoen euro. Rijkswaterstaat komt in de loop van deze week met informatie over wat de nieuwe aanpak betekent voor de planning.

Overigens maakte de gemeente Midden-Delfland zich vorige zomer al zorgen, dat de dwamwanden mogelijk negatieve gevolgen voor het grondwaterpeil in het gebied zouden hebben. Onderzoek van Rijkswaterstaat wees toen uit, dat dit niet het geval is. De gemeente heeft de vergunningaanvraag voor de diepere damwanden nu in behandeling.