Archief

'Verwarde oma aan lot overgelaten'

De Westlandse familie Groenewald is heel boos op het Haga Ziekenhuis Leyenburg. In de loop van vrijdagavond is de 86-jarige oma Souisa daar als patiƫnt ontslagen. Er werd verondersteld, dat zij wilsbekwaam genoeg was om zelf per taxi naar huis te gaan. Omdat oma volgens de familie verward is, draaide dat uit op een trieste vertoning. Het ziekenhuis is met de familie in gesprek.

Het verhaal over oma Groenewald giert rond op sociale media als Facebook en Twitter. Volgens een kleindochter zou oma zeker tot zondag op de hartbewaking verblijven vanwege het uitproberen van nieuwe medicijnen. Vrijdagavond zou een cardioloog geoordeeld hebben, dat mevrouw Groenewald ontslagen kon worden. "Niemand van de familie (zij heeft 9 kinderen en 37 klein- en achterkleinkinderen) is daarvan op de hoogte gesteld", aldus de kleindochter."Oma stond ineens voor de deur bij haar oude buren in Monster, maar daar woont ze niet meer. Deze mensen zijn ook hoogbejaard en de oude buurman heeft een oom van mij in tranen opgebeld, omdat onze oma in haar pyjama met twee tasjes voor de deur stond."

Het ziekenhuis had een taxi voor de bejaarde mevrouw gebeld. "Vervolgens is zij naar de lift gebracht en werd voor haar op de knop gedrukt, want oma wist niet hoe de lift werkte! Gaat er dan niet een belletje rinkelen als verpleger van de hartbewaking? Maar er is niemand met haar meegaan", luidt de klaagzang. "Oma blijkt niet in de gebelde taxi gestapt te zijn, maar is zelf naar buiten gelopen en is daar uiteindelijk in een andere taxi gestapt en heeft gezegd dat ze naar Monster moest, terwijl ze de laatste tijd in Naaldwijk verbleef", zo is het relaas.

De raad van bestuur van Haga heeft zaterdagavond gesproken met de familie van mevrouw Groenewald. "Dat gesprek wordt vandaag (zondag) voortgezet", aldus een woordvoerder van Haga. Het ziekenhuis zegt verder geen informatie te verstrekken, omdat het vanwege de privacyregels niet is toegestaan over patiƫnten te communiceren. Het ziekenhuis bevestigt niet de lezing van de familie.