Archief

Van Dijk neemt afscheid met acht jaar schorsing

De Westlandse renner Stefan van Dijk, die eerder deze maand meldde dat hij een punt zet achter zijn wielerloopbaan, blijkt een langdurige schorsing aan zijn broek te hebben gekregen. Dat staat zaterdagochtend in publicaties van het Algemeen Dagblad en het Belgische Nieuwsblad.

De 37-jarige Van Dijk is door de Belgische dopingcommissie voor acht jaar geschorst wegens ozontherapie bij een Belgische dokter. "Hij is de eerste profrenner van dergelijk niveau die in België wordt veroordeeld", aldus het Nieuwsblad.

In 2011 ging Van Dijk tien keer naar de Belgische dokter Johan De Saedeleer voor ozontherapie. Niet omdat hij zich wilde doperen, aldus de renner, maar vanwege de ziekte van Pfeiffer "Ik heb geen ozontherapie gebruikt om sneller te fietsen, wel om sneller te genezen", zo heeft het Nieuwsblad uit zijn mond opgetekend.

Ozontherapie bestaat al sinds de jaren tachtig. Bloed wordt afgetapt, met ozon verrijkt en weer ingespoten. Deze therapie staat niet expliciet op de dopinglijst. Maar bloed afnemen en weer injecteren is verboden op grond van het "geen naald"-beleid van de internationale wielerorganisatie UCI. Volgens het Nieuwsblad geeft Van Dijk toe, dat er een naald aan te pas kwam.

De schorsing beloopt acht jaar, omdat Van Dijk al eerder veroordeeld is. In 2005 kreeg hij een jaar schorsing opgelegd, omdat hij gevlucht zou zijn voor dopingcontroleurs die onaangekondigd op huisbezoek kwamen.

Het grootste succes behaalde Van Dijk in 2002, toen hij Nederlands kampioen op de weg werd.

Categorieen:
Westland Algemeen