Archief

'Onderzoek integriteit collegeleden Westland'

Er zou een "volledig en diepgaand" onderzoek moeten worden ingesteld naar de naleving van de integriteitsregels in het dagelijks bestuur van de gemeente Westland. Met name gedragingen van de wethouders Duijvestijn en El Mokaddem en opvattingen van burgemeester Van der Tak zouden grondig tegen het licht gehouden moeten worden.

Dat is het oordeel van hoogleraar bestuursrecht prof. mr. A.Q.C. Tak, die op verzoek van de raadsfractie Westland Verstandig-LEO2.0, documenten van de afgelopen jaren heeft bestudeerd. Zijn analyse over belangenverstrengeling of de schijn daarvan is donderdagmiddag gepubliceerd.

Bij wethouder Duijvestijn gaat het om de kwestie Woudtzicht in De Lier, waarbij namens een van de belanghebbenden een rol werd vervuld door diens broer. Bij wethouder El Mokaddem betreft het de besluitvorming omtrent de subsidieverlening aan Welzijnsorganisatie E25. Die kwestie speelde in de periode van zijn rolverandering van raadslid naar wethouder. En ook hier vormde de betrokkenheid van een broer een steen des aanstoots.

Professor Tak heeft zijn dossieronderzoek uitgevoerd in opdracht van één raadsfractie, de beslissing over een verdergaand, diepgaand onderzoek zou genomen moeten worden door de gemeenteraad als geheel. Tak doet de aanbeveling om in eerste instantie een onderzoek te laten verrichten door een "autoriteit met bewezen rechterlijke vaardigheden".

Westland Verstandig-LEO2.0 wil het rapport laten behandelen in de gemeenteraadsvergadering van 17 december a.s. en vooraf al bespreken in een commissievergadering op 4 december.

Categorieen:
De Lier Westland Algemeen