Archief

Strengere aanpak schijnconstructies

Minister Asscher van Sociale Zaken komt in de loop van volgend jaar met strengere wetgeving tegen 'schijnconstructies'. Bij deze constructies worden migranten gedetacheerd vanuit hun thuisland. Daardoor betalen de werkgevers minder loon, belasting en premies. In de nieuwe wet zijn niet alleen de werkgever, maar ook de opdrachtgever hiervoor aansprakelijk.

De discussie over schijnconstructies speelt sinds januari. Minister Asscher reageerde op een noodkreet van de gemeente Westland. Wethouder Weverling maakte zich zorgen over oneerlijke concurrentie en onderbetaling van de arbeidsmigrant. De gemeenteraad stemde later unaniem in met een motie van LPF Westland om ervoor te lobby'en schijnconstructies in Europees verband onmogelijk te maken.

Ook heeft de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid vijftien extra inspecteurs aangesteld. Het team wordt volgend jaar nog eens verder uitgebreid. Asscher hoopt verder tijdens de Europese Raad van 9 december een akkoord te bereiken over een Europese handhavingsrichtlijn. Die zou bijvoorbeeld boetes mogelijk kunnen maken.

Categorieen:
Westland Algemeen