Archief

Nieuwbouw Ter Heijde meteen stilgelegd

De feestelijke start van de nieuwbouw in Ter Heijde is dinsdag doorkruist door problemen met het heien. Dorpsbewoners schrokken 's ochtends van de schuddende grond door het heien en belden woningcorporatie Arcade. Die liet direct metingen verrichten en daarbij bleek, dat de trillingen normoverschrijdend zijn. De bouw werd stilgelegd.

De officiële eerste paal werd 's middags alsnog geslagen. Daarbij kreeg Arcade-directeur René Lemson hulp van Astrid Leurink en Jan Bogaard van bewonersvereniging HINT. De woningcorporatie bouwt in Ter Heijde 20 sociale huurappartementen en 48 sociale huureengezinswoningen.

Arcade zegt er rekening mee te hebben gehouden, dat de bouwplaats dicht op bestaande huizen is. Het gedeelte dichtbij de woningen zou gefundeerd worden met schroefpalen. Het deel dat verder weg ligt, zou geheid worden. Toch bleken de trillingen te groot. Arcade beraadt zich op wijzigingen. Waarschijnlijk worden er meer schroefpalen gebruikt. De woningcorporatie wil begin volgende week weer verder gaan met bouwen.

De wederopbouw in de kern van het kustdorp had nogal wat voeten in de aarde. De plannen werden onder meer opgehouden door de algemene 'garantiestop' van het WSW-fonds. Daardoor zaten de Heijenaren jarenlang met een braakliggende lap grond midden in hun dorp. Ook de procedure van een dorpsbewoner tegen de Westlandse gemeenteraad vanwege hoogbouw kostte tijd. De Raad van State oordeelde deze zomer dat de bouw tot twaalf meter hoog mag.

Categorieen:
Monster Westland Algemeen