Archief

Extraatje arme ouderen en zwemdiploma voor kinderen

De gemeente Maassluis voert een pakket van maatregelen in om mensen in armoede extra te ondersteunen. Het pakket werd dinsdagavond door de gemeenteraad aangenomen. Hiermee kunnen 65-plussers van wie het totale inkomen niet hoger is dan het wettelijk sociaal minimum een extraatje tegemoet zien van rond de 320 euro.



Het gaat volgens de gemeente om een zeer kwetsbare groep, die door een aantal rijksmaatregelen de koopkracht achteruit ziet gaan. De kosten voor deze eenmalige maatregel bedragen 50.000 euro.

Zwemdiploma voor kinderen in armoede

Voor kinderen die in een gezin met armoede leven, is de mogelijkheid geschapen om zwemdiploma ABC te behalen. In het verleden bestond er een regeling vanuit het minimabeleid voor kinderen uit arme gezinnen om zwemdiploma A te behalen. Deze is vanaf 2012 wegbezuinigd. De kosten van deze maatregel bedragen voor dit jaar 10.000 euro en voor de daaropvolgende jaren per jaar 20.000 euro.

Voedselbank kan december doorkomen

Verder krijgt de voedselbank eenmalig 25.000 euro om de maand december door te komen. In deze maand krijgen ze twee keer geen voedselpakket uitgeleverd van de Voedselbank Rotterdam en door de crisis krijgen ze minder voedsel vanuit het bedrijfsleven. Hierdoor moeten de pakketen aangevuld worden. Ook krijgt de voedselbank eenmalig 8.000 euro om schoolspullen te verstrekken aan kinderen in armoede.

Geld voor voorleesweek

De Bibliotheek Maassluis vroeg om eenmalig 5.000 euro om haar collectie voor laaggeletterden te actualiseren. Na inventarisatie blijkt deze namelijk onvoldoende toereikend te zijn. Ook voor de in november gehouden voorleesweek krijgt de bibliotheek een subsidie van ruim 4.200 euro.



Rotterdampas structureel ingevoerd

Naar aanleiding van een motie van de PvdA wordt de Rotterdampas structureel ingevoerd. Met deze pas kunnen Maassluizers met een laag inkomen korting krijgen op activiteiten. Kinderen van 3 tot en met 17 jaar krijgen er een gratis. De kosten hiervan bedragen 50.000 euro per jaar. De fracties van Maassluis Belang en de VVD zijn tegen de Rotterdampas, omdat ze altijd al getwijfeld hebben aan nut en noodzaak van de pas. MaassluisBelang kon om deze reden niet instemmen met het gehele pakket. De VVD vond, dat de Rotterdampas niet het struikelblok mocht worden van het totaalpakket en stemde alsnog voor.

Categorieen:
Maassluis Algemeen