Zaalhandbal dames: ruime zege Quintus op DOS

Virto/Quintus heeft de grote nederlaag tegen Schuler Afbouwgroep/DOS in de terugwedstrijd ruimschoots weggepoetst. De eerste wedstrijd tussen Quintus en de promovendus eindigde in een 25-35 nederlaag voor de Heulse ploeg. De topper tussen de nummers twee en drie van de eredivisie eindigde in een 33-22 overwinning voor de Heulse dames. Door deze overwinning staat Quintus samen met DOS op een gedeelde tweede plaats. Het doelsaldo van DOS is net twee doelpunten beter. De komende zes weken ligt de competitie stil in verband met het Wereldkampioenschap in Servië met deelnam van Oranje.

In de Van der Voorthal was Quintus zeer gebrand op een overwinning. De thuisploeg wilde de nederlaag van vorige week tegen Handbal Venlo en de eerste nederlaag tegen DOS rechtzetten. Quintus oogde gedreven, kwam in de beginfase twee keer achter (0-1 en 1-2), maar nam toen het heft in handen. Quintus peelde gedisciplineerd en voerde de opdrachten goed uit. De ruststand was 18-14 in het voordeel van Quintus.

In het tweede bedrijf kon DOS alleen terugkomen tot op drie doelpunten van Quintus. Verder liet de thuisploeg de bezoekers uit Drenthe niet komen. Gedurende het verdere verloop van de tweede helft bouwde Quintus de voorsprong uit. De 33-22 was een terechte zege. Bij Quintus maakte Peggy Viergever haar rentree na haar uitstapje naar VOC de afgelopen jaren. De keepster speelde enkele minuten als vervanger van Helen van Beurden. Coach Alex Curescu gaat in januari een masteropleiding coaching in het buitenland volgen. Dit houdt onder meer in drie keer een week studie tijdens een groot toernooi.

WPK/Westlandia is gestegen naar een gedeelde vierde plaats op de ranglijst. De Naaldwijkse ploeg deelt deze positie met promovendus United Breda. De Naaldwijkse ploeg won de derde uitwedstrijd van het seizoen door in sporthal Galecop thuisploeg Nieuwegein te verslaan. Westlandia had gedurende de wedstrijd steeds een lichte voorsprong en leidde na de eerste helft met 15-10. Na de pauze knokte Nieuwegein zich terug in de wedstrijd en met nog zeven minuten te gaan was de stand in evenwicht: 26-26. In een spannende slotfase wist Westlandia het hoofd koel te houden en vocht zich naar een verdiende 29-27 overwinning. Patty Kouwenhoven en Rebecca Zwaans waren goed op dreef en scoorden ieder zes treffers.

De reserves van Virto/Quintus hebben na drie wedstrijden ongeslagen te zijn geweest een nederlaag de vierde nederlaag van het seizoen geleden. Voor Bentelo gold het andersom. De ploeg uit Overijssel had drie nederlagen op rij geleden. In sporthal De Pol bleek Bentelo net te sterk voor de Heusle ploeg. Na een spannende wedstrijd stond een 31-29 overwinning voor de thuisploeg op het scorebord. Quintus blijft op de derde plaats staan.

Veneco/VELO heeft de ongeslagen status na een matige eerste helft en een goede tweede helft weten te behouden. In sporthal De Looijerij in Mill nam thuisploeg MHV'81 na de eerste helft een 9-6 voorsprong. Na de pauze zette de Wateringse formatie direct de thuisploeg onder druk en kwam na vier doelpunten op rij op een 10-9 voorsprong. Daarna wist VELO langzaam de overwinning uit het vuur te slepen. VELO won met 22-18. Kelly Zwinkels was de meest productiefste speler aan Wateringse zijde. Zij scoorde vijf keer.

Verburch heeft de derde thuiswedstrijd niet in winst om weten te zetten. De Poeldijkse formatie heeft moeite om wedstrijden in eigen huis in winst om te zetten. Van de drie wedstrijden in Poeldijk eindigde er één in een overwinning en twee in een nederlaag. Het Zoetermeerse Gemini was in de Jan van der Valk sporthal te sterk voor de thuisploeg. Verburch speelde een matige wedstrijd en verloor terecht met 24-21. Verburch is terug te vinden in de grote middenmoot.