Archief

Ultieme poging om Blankenburgtunnel tegen te houden

De gemeente Midden-Delfland heeft een ultieme poging gedaan om de aanleg van de Blankenburgtunnel tegen te gaan. Op de vooravond aan een beslissend debat van komende maandag, roept ze leden van een Tweede Kamercommissie op om tóch voor de Oranjetunnel te kiezen. De brief ging woensdag de deur uit.

Het basisargument is dat de beslissing voor de Blankenburgtunnel gebaseerd is op oudere gegevens. Bovendien zou de Oranjetunnel en een verbrede Veilingroute Westland en Den Haag ook prima ontsluiten. Dat de tunnel deels verdiept komt te liggen, is volgens de gemeente onvoldoende: ze wil dat hij helemaal niet is te zien in het landschap.

Midden-Delfland onderstreept opnieuw dat het door de tunnel veel drukker zou worden in Maasland. Dat is niet conform de afspraken die zijn gemaakt na de beslissing om de A4 door te trekken, aldus de gemeente. Het Midden-Delfland-gebied zou juist beschermd moeten worden.

De Blankenburgtunnel heeft veel weerstand opgeroepen. De Midden-Delflandse gemeenteraad sprak zich uit als felle tegenstander. Diverse natuurorganisaties organiseerden de afgelopen jaren acties om de politici in Den Haag op andere gedachten te brengen.