Archief

HarnaschPolder in heroverweging

De gemeente Midden-Delfland onderzoekt met de gemeente Den Haag alternatieve toekomstscenario's voor het bedrijventerrein HarnaschPolder. Het gaat om het deel rondom de Harnaskade in Den Hoorn. Er zijn namelijk amper kavels verkocht. De gemeente schetst zes scenario's, die allemaal geld kosten. Realisatie loopt van 15 tot 36 miljoen euro in de rode cijfers.

Meest financieel gunstig is als zich alleen bedrijven vestigen aan de Harnaskade. Het verlies wordt in dit geval beperkt tot 15 miljoen euro. Het impliceert echter wel dat de bewoners dan hun huis uit moeten, zodat het gesloopt kan worden. Het Bedrijfschap Harnaschpolder heeft dit scenario, vooruitlopend op een keuze van de gemeenteraad, enige tijd terug al gedeeld met de bewoners.

Het gebied veranderen in een woonwijk is volgens de gemeente eigenlijk geen optie, gezien de regels tegen geluidsoverlast, luchtkwaliteit en de aanwezigheid van hoogspanningskabels. Ook in andere scenario's is dit een probleem. De grond een agrarische bestemming geven, zou 36 miljoen euro kosten.

De bewoners van de Harnaskade zijn in de tussentijd bezig met een eigen alternatief. De gemeente zegt daaraan medewerking te willen verlenen. Ze zegt voor de zomerperiode van volgend jaar een voorstel aan de gemeenteraad te kunnen voorleggen. Die moet dan een definitief besluit nemen.