Archief

Aandacht gevraagd voor senioren op woningmarkt

De Westlandse CDA-fractie maakt zich zorgen over de positie van senioren op de woningmarkt. De fractie is bang dat de ouderen door verschillende oorzaken tussen wal en schip vallen. CDA vraagt het college om een zogenoemde duokoop-regeling in te voeren, zodat senioren een passende (veelal kleinere) woning kunnen kopen en geld overhouden voor zorg.

Het CDA beredeneert dat senioren minder aanspraak kunnen maken op een plek in een verzorgingshuis. Veelal komen ze vanwege een te hoog inkomen niet in aanmerking voor een huurwoning. Anderzijds is een appartement kopen vaak te duur: er is dan te weinig geld over om ondersteuning in te kopen, die niet langer wordt vergoed.

Volgens de fractie is duo-koop een mogelijke oplossing. Hierbij koopt men alleen een huis, en niet de grond. Die wordt gekocht door de Nationale Grondbank. De koper van het huis, betaalt hiervoor erfpacht in de vorm van rente.

LPF Westland had eerder al aan het college gevraagd de mogelijkheden van erfpacht te onderzoeken. Eerder deze week werd al bekend dat wethouder El Mokaddem daarmee een proef start. Op de voormalige CPO-locatie aan de Chrysantenstraat in Naaldwijk zijn vrije kavels beschikbaar, waar een erfpacht-constructie wordt toegepast.