Archief

'Tien jaar Westland' mogelijk naar 19-22 juni

Voor de viering van het tienjarig bestaan van de gemeente Westland wordt nu gedacht aan de periode van donderdag 19 tot en met zondag 22 juni. Dat is woensdagavond gezegd tijdens een presentatie in een commissie van de Westlandse gemeenteraad. Door deze vervroeging wordt een samenloop met de Honselse feestweek voorkomen.

Het idee is om het braakliggende terrein van FloraHolland naast de Zandheullaan in Honselersdijk tot feestterrein om te toveren. De gemeente heeft 100.000 euro uitgetrokken voor het jubileum.

Voor donderdag de 19e gaan de gedachten uit naar een evenement voor het bedrijfsleven en de politiek, bijvoorbeeld een Greenportgala. Dit gala zou handelsdelegaties uit de hele wereld naar het Westland moeten brengen.

De vrijdag is gericht op allerlei culturele activiteiten, waaronder aandacht voor het Westlandse erfgoed door de historische verenigingen. Verder wordt gedacht aan een poging het grootste harmonie-orkest ter wereld te formeren.

Met een knipoog naar het roemruchte evenement de Zwarte Cross zou de zaterdag in het teken moeten staan van sport, spel en familie onder het motto de Westlandse Cross. Hierbij geen ronkende motoren, maar 'groene' activiteiten, zoals fietstochten, BMX-wedstrijden en mogelijk een kampioenschap Waterfietsen. 's Avonds zou er een Pinkpopachtig festival kunnen zijn met onder meer gerenommeerde landelijke bands en een top disjockey.

De festiviteiten worden op zondag afgesloten met een groot muziekevenement, bijvoorbeeld door het tv-programma 'Nederland Muziekland' (SBS6) naar het Westland te halen. Daarop is althans een optie genomen, zo werd gezegd.

Het college van B en W wil de Westlandse bevolking bij het feest betrekken via burgerpanels en Het Beste Idee van Westland. De panels moeten de conceptprogramma's beoordelen. De Westlanders zal worden gevraagd in december ideeën aan te dragen. Het winnende idee zal in het feestweekend worden uitgevoerd.

Evenementenbureau Experience Express, in samenwerking met Creative Cowboys, is gevraagd de basis voor de festiviteiten te leggen. Zij organiseerden eerder al het Kromme Jongensfestival. Ook Bureau Arling en Cultuurweb Westland zijn nauw betrokken bij het opzetten van de vierdaagse viering.