Archief

Koopzondag in Maassluis vrijgegeven

Winkeliers in Maassluis mogen alle zondagen vanaf 13.00 uur in middag open. Op deze manier worden kerkgangers ook tegemoetgekomen. Een voorstel voor het vrijgeven werd dinsdagavond tijdens de gemeenteraad aangenomen. Alleen ChristenUnie en CDA stemden tegen.

De twee fracties dienden gezamenlijk nog een voorstel in om de zondagen niet geheel vrij te geven, maar de regie bij de gemeente te houden. De twee fracties zeggen geluiden te horen uit de kring van kleine ondernemers, dat ze niet eenduidig voor vrijstelling van de zondag zijn.



"Ons voorstel stelt u in staat om samen met ondernemers een balans op te stellen", aldus Kees Pleijsier van het CDA. Zo stelden ze onder meer voor om een maximum van 18 koopzondagen in te stellen en ook de feestdagen niet zomaar vrij te geven. Dit voorstel werd niet aangenomen door de gemeenteraad.



In de praktijk zal het er vrijwel zeker op uitdraaien, dat de winkels alleen op de vierde zondag van de maand collectief, per winkelgebied, open zullen gaan (en in de maand december wellicht op alle zondagen). Deze wens heeft de overkoepelende ondernemersvereniging MoVe uitgesproken, nadat deze haar achterban had geraadpleegd. Ook winkelcentrum Koningshoek heeft dit aangegeven. De supermarkten zullen waarschijnlijk wel gebruik maken van de volledige vrijheid.



Wanneer de eerste koopzondag plaatsvindt, is nog niet duidelijk. Volgens burgemeester Karssen zou dit theoretisch komende zondag al kunnen, maar deze keuze is geheel aan de winkeliers.

Categorieen:
Maassluis Algemeen