Archief

Landschapvriendelijk zonnepaneel bedacht

Het bedrijf Solarfield uit Schipluiden ontwikkelt nieuwe, beter in het landschap in te passen zonnecollectoren. Ze zijn niet al te groot, worden geplaatst op een paal en draaien mee met de richting van de zon. Doordat de panelen wat hoger staan, kunnen dieren eronder blijven grazen. Het bedrijf wil aan de Gaagweg, nabij de jachthaven, een proefveld maken.

Het gaat om dertig bij elkaar staande collectoren, geplaatst bij een nog aan te leggen trekkersveld. Solarfield wil haar idee ook op de markt brengen. Gedacht wordt aan campings en boeren: zij zouden kleinschalige energieproductie als nevenactiviteit kunnen hebben. Er wordt onderzoek gedaan naar de beste manier om de energie uit de 'velden' op te slaan.

Het college van B en W Midden-Delfland zegt na strenge beoordeling positief tegenover het proefveld te staan. Nooit eerder stond de gemeente zonnepanelen in de weilanden toe. De gemeenteraad moet nog wel akkoord met een wijziging in het bestemmingsplan. De raad wees deze zomer windmolens langs de A20 af, maar zei wel oor te hebben voor andere duurzame alternatieven. Solarfield hoopt haar veld in het tweede kwartaal van volgend jaar aan te kunnen leggen.