Archief

Beperkte lastenstijging Westlandse burgers

Geen tekort op de begroting voor 2014 en een stijging van de lasten voor de burgers die beperkt blijft tot 1 procent. Met die mededeling heeft het Westlandse college van B en W maandag de programmabegroting 2014-2017 gepresenteerd. Ten aanzien van de woonlasten tekent het college aan, dat de stijging minder is dan de verwachte inflatie.

Wel ontstaan er, na een opnieuw sluitende begroting in 2015, tekorten in de jaren 2016 en 2017, oplopend tot bijna 2 miljoen euro. Het sluitend krijgen van de begroting voor die jaren vraagt "om inhoudelijke keuzes die effect hebben op de volgende collegeperiode". Daarom zijn college en raad een interactief proces ingegaan om te voorkomen, dat de raadsverkiezingen volgend jaar tot een ongewenste vertraging in de besluitvorming leiden, aldus het college.

Dat de begroting volgend jaar sluitend is, heeft in de afgelopen maanden veel rekenwerk gevergd. Weliswaar stond er nog een positief bedrag van 2,4 miljoen genoteerd in de Voortgangsrapportage eerder dit jaar, maar daarna is het financiƫle beeld drastisch verslechterd. Dat komt vooral door een lagere uitkering uit het Gemeentefonds, waartoe het kabinet heeft besloten.

De dekking daarvoor vindt het college grotendeels in een andere boekhoudkundige systematiek bij diverse uitkeringen, wat op de begroting positief uitwerkt. Verder wordt er vanuit gegaan dat de projecten waaraan de gemeente meebetaalt, vertraagd worden uitgevoerd.

Categorieen:
Westland Algemeen