Archief

'Betalen ophalen grofvuil voor betere afvalscheiding'

De gemeente Midden-Delfland wil inwoners vanaf volgend jaar dertig euro voor het ophalen van grofvuil laten betalen, zodat het afval beter wordt gescheiden. Het grofvuil dat huis aan huis wordt ingezameld, kan minder goed gescheiden worden dan dat het naar het afvalbrengstation wordt gebracht, aldus het college.

De nieuwe aanpak levert de gemeente een kostenbesparing van 79.000 euro per jaar op. De gemeenteraad wordt gevraagd akkoord te gaan met het plan. Inwoners moeten hun aanvraag om vuil op te halen via internet melden en dan direct aan inzamelaar Avalex betalen via het betalingssysteem iDeal.

Vorig jaar heeft 28 procent van de Midden-Delflandse huishoudens gebruik gemaakt van de ophaalservice voor grofvuil. Uit ervaring van Avalex blijkt, dat het aantal meldingen kan dalen met pakweg negentig procent. Dat zou neerkomen op een afname van circa 7.000 grofvuilmeldingen naar 1.000.

In de gemeenteraad hebben de fracties van de PvdA en Mijn Partij zich negatief uitgesproken over de plannen. In 2009 werd ook al voorgesteld om inwoners voor de ophaalservice te laten betalen. Dat werd toen met een motie van de toenmalige Fractie De Jong (de huidige PvdA) voorkomen.