Archief

Maassluis tilt bezuinigingen over verkiezingen heen

Het college van B en W van Maassluis laat de nadere invulling van bezuinigingen over aan de nieuwe gemeenteraad, die na de verkiezingen van volgend jaar aantreedt. Uit de begroting die het college dinsdag heeft gepresenteerd, blijkt dat er in 2014 een overschot is van 238.000 euro, maar dat vanaf 2015 de cijfers in het rood duiken, tot ruim 2 miljoen euro in 2017.



De beslissing om nu nog niet met bezuinigingen te komen, neemt het college met name vanwege de onzekerheden rondom mogelijke extra rijksbezuinigingen. Het college heeft eerder gesteld, dat de verwachte rode cijfers van de gemeente voor 90 procent te wijten zijn aan de Rijksoverheid, die bezuinigingen doorvoert die alle gemeenten treffen. Daarbij moet gedacht worden aan het korten op het gemeentefonds en de sociale werkplaats.



Door middel van een overdrachtsdocument aan de nieuwe gemeenteraad zal wel een voorstel worden gedaan voor bezuinigingsmaatregelen. Hierbij kan gedacht worden aan het uitstellen van investeringen, het verhogen van tarieven en het versoberen van wettelijke taken. Dit document wordt opgesteld door een commissie. In 2009 werd deze ook opgezet, nadat de gemeente in de rode cijfers was beland. Deze commissie bestond toen uit diverse leden van zowel de coalitie als de oppositie.

Vijf speerpunten voor veiligheid

Uit de begroting blijkt verder dat het college zich met de politie wil inzetten op vijf speerpunten. Dit zijn: geweld, winkeldiefstal, overvallen, jeugd en het bestrijden van woningovervallen. Voor het laatste komt er een speciaal team dat zich met name op dit punt gaat richten.

Meer geld voor de groenvoorziening

In het verleden is er door Maassluis relatief veel bezuinigd op de groenvoorziening. Wethouder Keijzer laat weten dat voor het groen in de gemeente 150.000 euro extra wordt uitgetrokken.

Intensiever samenwerken buurgemeenten

Maassluis wil met Vlaardingen en Schiedam nauwer samenwerken om kosten te besparen. Hiervoor zijn al de eerste stappen gezet op het gebied van het sociale domein. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de sociale werkplaats. Met het wegvallen van Stadsgewest Haaglanden en Stadsregio Rotterdam wordt het voor de gemeente makkelijker en volgens burgemeester Karssen ook logischer om ook de samenwerking op te zoeken met gemeente Westland.



De gemeenteraad treedt op 5 en 6 november met het college van B en W in een openbare vergadering in discussie over de begroting.