Archief

Vinvis dood door aanvaring

De vinvis die maandag aanspoelde op het strand van 's-Gravenzande, is om het leven gekomen door een aanvaring. Dat zeggen de Universiteit Utrecht en onderzoeksinstituut Naturalis, die zich dinsdag over het dier hebben ontfermd. Of het dier al ziek was, moet nader onderzoek uitwijzen.

De vinvis had grote bloedingen aan de linkerzijde van zijn lijf, wat duidt op een flinke botsing. De maag van het beest was leeg, wat een indicatie kan zijn dat het dier niets had gegeten door ziekte. Met zekerheid is dat nog niet te zeggen.

De Universiteit Utrecht doet onderzoek naar de doodsoorzaak, Naturalis heeft de botten meegenomen. Deze worden opgenomen in de collectie. Of het skelet ook in het museum komt, is nog de vraag. Naturalis heeft al twee vinvisskeletten tentoongesteld. Wellicht dat er na oplevering van de nieuwbouw van het museum, in 2017 een plekje voor de vinvis is.

De KNRM had zondag ook al een dode walvisachtige in zee ter hoogte van de Zuid-Hollandse eilanden gevonden. Het dier werd achtergelaten, met de verwachting dat het eerdaags zou aanspoelen. Of het om hetzelfde dier gaat, is niet vastgesteld, maar wel aannemelijk.

Categorieen:
's-Gravenzande Algemeen