Archief

Abengoa informeert Maassluizers over oplossing

Abengoa Nederland, een bio-ethanolfabriek in Europoort, gaat een thermische naverbrander installeren die een einde moet maken aan de geuroverlast die het bedrijf regelmatig veroorzaakt. Dat is donderdag bekendgemaakt. Het bedrijf zal inwoners van Brielle en Maassluis op korte termijn uitnodigen voor informatiebijeenkomsten over de gekozen oplossing.

Met de installatie van de thermische naverbrander, een miljoeneninvestering, wordt gestart tijdens een reguliere stillegging voor onderhoud van de fabriek. Deze begint komende maandag en duurt vijf dagen. Abengoa benadrukt dat de geur niet giftig en absoluut ongevaarlijk is voor de volksgezondheid.

Bio-ethanol wordt gewonnen uit mais en daarna geleverd aan raffinaderijen. Zij mengen dit met benzine, zoals Euro95. De bij het productieproces vrijkomende CO2 wordt geleverd aan de tuinbouw in het Westland. De opgewekte energie, die aan het elektriciteitsnet wordt geleverd, zou genoeg zijn om Maassluis, Brielle en een deel van Rotterdam van elektriciteit te voorzien.