Archief

Nieuwe argusstations op het strand

Er komen tussen Hoek van Holland en Scheveningen twee camerastations bij, die de ontwikkeling van de kustlijn in de gaten houden. Er staan al argusstations op de mast op de Zandmotor en op het dak van hotel Atlantic bij Kijkduin. Er komt er ook één op een mast op slag Vlugtenburg in 's-Gravenzande en op de vuurtoren in Scheveningen.

De gegevens van de stations wordt gebruikt in meerdere onderzoeken. Er is een onderzoek van de Technische Universiteit Delft, NEMO genaamd, en één van samenwerkende universiteiten en kennisinstellingen, NatureCoast.

Hoogleraar kustwaterbouw Marcel Stive van de TU Delft: "Het is uniek dat er ontwikkelingen in een stuk van twintig kilometer kust wordt geregistreerd. Er wordt gekeken naar stromingen, zandverplaatsingen, duinvorming, de effecten op de ecologie het grondwater en ook bestuurlijke aspecten komen aan bod."

Voor de veiligheid op het strand is door de onderzoekers ook een app ontwikkeld. Die kan behulpzaam zijn voor de reddingsbrigades en de KNRM. Via de app is goed te volgen hoe het met de stroming rondom de Zandmotor is gesteld.