Archief

Asscher: afspraken met supers en tuinbouw

Minister Asscher heeft afspraken gemaakt met de supermarktbranche en de organisatie LTO over het tegengaan van misstanden in de land- en tuinbouw. Dat maakte de bewindsman maandag bekend tijdens een topconferentie in Den Haag over het in goede banen leiden van de arbeidsmigratie.

Goed werkgeverschap in de land- en tuinbouwsector betekent volgens Asscher, dat wordt betaald conform de cao- en de contractafspraken, de arbeidstijden niet worden overschreden en de arbeidskosten niet worden gedrukt via schijn- of illegale constructies. Supermarkten gaan met betrekking tot de glastuinbouw alleen nog producten afnemen van telers die werken met gecertificeerde uitzendbureaus.

Verder komt er een onderzoek naar verdringing op de Nederlandse arbeidsmarkt door de toestroom van arbeidsmigranten uit EU-landen. Onderdeel van dat onderzoek is het in kaart brengen van maatregelen om verdringing tegen te gaan. Aanleiding is het openstellen van de Nederlandse arbeidsmarkt voor arbeidsmigranten uit Bulgarije en Roemenië per 1 januari a.s.

Er zijn recentelijk afspraken gemaakt met Bulgarije en Roemenië over de aanpak van schijnconstructies en malafide uitzendbureaus. Ook zal er voorlichting worden gegeven aan potentiële arbeidsmigranten in Midden- en Oost-Europa over hun kansen op de Nederlandse arbeidsmarkt. Die afspraken moeten de komende maanden verder vorm krijgen.

Om grensoverschrijdende schijnconstructies beter aan te kunnen pakken, is het noodzakelijk dat ook op EU-niveau dit onderwerp in beweging komt. Asscher is van mening, dat in Brussel de urgentie van de negatieve effecten van arbeidsmigratie nog onvoldoende wordt gevoeld. Hij ijvert er voor, om tot een effectieve 'Handhavingsrichtlijn' te komen.

Categorieen:
Algemeen