Archief

Tientallen hectare grasland 'keren'

De gemeente Midden-Delfland heeft van de provincie 400.000 euro gekregen voor boeren in de Aalkeet-Binnenpolder en de Aalkeet-Buitenpolder om het dioxineprobleem op te lossen. In totaal gaat het om maximaal negentig hectare grond in Maassluis, Midden-Delfland en Vlaardingen. Midden-Delfland coördineert de subsidiëring.

De koeien in het gebied kunnen pas later in het voorjaar de wei in. Dioxine zit dan in het gras, wat via de koe weer in de melk terecht komt. Om dit te voorkomen, moet de grond tot 20 centimeter diepte omgewoeld worden, zodat het effect van de dioxine tenietgedaan kan worden.

De dioxine is in het verleden uitgestoten doornabije industriële bedrijven en geeft het gebied een slecht imago. Dit najaar wordt er ongeveer acht hectare grond gekeerd. Dit is relatief weinig, omdat landelijke regels voorschrijven dat grasland na 15 september niet meer gescheurd mag worden.

Boeren kunnen meerdere jaren aanspraak maken op het geld. Dit omdat zij hun land niet in één keer kunnen keren, want er moet genoeg ruimte over zijn om de koeien de wei in te laten. De genoemde 400.000 euro is een restant na opheffing van de Reconstructiecommissie Midden-Delfland in 2012.