Archief

Asielzoeker Mike Barsaiyan gooit handdoek

De in 's-Gravenzande wonende hardloper Mike Barsaiyan stopt met zijn pogingen om asiel te verkrijgen. De 25-jarige atleet wil niet langer, dat zijn advocaat knokt voor verlenging van zijn verblijf in ons land. Barsaiyan accepteert, na meer dan zeven jaar, nu wel het vliegticket van de overheid en reist nog deze maand naar het Afrikaanse Burundi. Volgens de regering is het inmiddels veilig genoeg in delen van zijn vaderland.

Barsaiyan, die aanvankelijk in Noord-Holland verbleef, verkreeg in 2010 onderdak bij een familie in 's-Gravenzande. Hij studeerde sinds 2011 aan de Haagse Hogeschool. Normaliter helpt een succesvolle studie aan het verkrijgen van een Nederlands paspoort. Barsaiyan mocht echter enkele maanden geleden niet deelnemen aan tentamens, omdat hij geen identiteitskaart kon overleggen. Daardoor kan hij niet verder met zijn studie.

De man uit Burundi is al jaren lid van de Westlandse atletiekvereniging Olympus '70 en maakt vanaf het begin deel uit van de trainingsgroep van Arthur van Dijk. Barsaiyan heeft talrijke wedstrijden gewonnen, vooral op de tien kilometer en de halve marathon. Hij is momenteel leider in het Westlandse Fides Runcircuit.

Barsaiyan heeft sinds 2006 geen contact met zijn ouders en verdere familie gehad. Hij zal nu terugkeren naar Burundi, maar wil zich na bezoek aan zijn familie gaan vestigen in een van de buurlanden Kenia of Tanzania. Hij denkt over een baan in de internationale handel, gezien zijn kennis van de wederzijdse culturen. Ook droomt hij van een hardloopschool in de bergen, waarbij hij zich mede wil gaan richten op atleten uit Europa.