Archief

Gemeentehuisplan Westland op Europese weegschaal

Het Europese 'ei' van de gemeente Westland is gelegd. De voorgenomen gunning van de realisatie van twee gemeentekantoren aan de Westlandse Ondernemers Combinatie (WOC) is opgenomen in het Publicatieblad van de EU. In juridische zin is er volgens Westland geen sprake van een bouwopdracht, maar van "een overeenkomst van verkoop en koop".

In die overeenkomst wordt bepaald, dat de gemeente de grond aan de WOC verkoopt en dat die grond geschikt is voor de realisering van een gemeentehuis (bestaande uit een publiekscentrum en een ambtenarenkantoor) "overeenkomstig de programma's van eisen die bij de overeenkomst worden gevoegd".

Verder wordt gesteld, dat op de WOC nadrukkelijk geen bouwplicht rust. Mocht de WOC evenwel binnen een bepaalde termijn niet starten met de bouw, dan heeft de gemeente het recht de gronden terug te kopen tegen dezelfde prijs als waarvoor deze aan de WOC zijn verkocht.

Als de twee gebouwen na voltooiing voldoen aan de eisen die de gemeente heeft gesteld, krijgt de gemeente de gebouwen geleverd tegen betaling van de koopprijs. Deze prijs wordt gebaseerd op een taxatie van een onafhankelijke deskundige, evenals overigens de koopprijs die het consortium aan de gemeente voor de gronden moet betalen.

Als legitimering voor deze onderhandse gunning wordt door de gemeente Westland aangevoerd: "Omdat sprake is van zuivere verkoop en koop van onroerende zaken zonder dat de realisering van de beide gebouwen door de gemeente direct dan wel indirect kan worden afgedwongen, is, conform de uitspraak van het Europese Hof van Justitie in de zaak Helmut Müller, geen sprake van een overheidsopdracht voor werken."

Indien derden bezwaren hebben tegen deze voorgenomen overeenkomst, dienen zij binnen 15 dagen na de publicatie een kort geding bij de bevoegde voorzieningenrechter aanhangig te maken tegen de gemeente Westland. Dat betekent, dat de gemeente in dit opzicht uiterlijk op 1 augustus weet, waar zij aan toe is.

De advocaat van het in Rijswijk zetelende bouwconcern Boele & Van Eesteren heeft eind mei in een brief aan de gemeente Westland al aangekondigd zo'n kort geding te zullen instellen. Dit bedrijf wil gewoon meedingen naar de realisatie van de twee gemeentekantoren.

Categorieen:
Westland Algemeen