Archief

Westland hamert op inschrijving arbeidsmigranten

Alle gemeenten moeten er op een actieve manier voor zorgen dat arbeidsmigranten worden ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Dat zegt de gemeente Westland. Volgens de gemeente blijft driekwart van de arbeidsmigranten in Nederland anoniem. Oorzaak zijn onder meer tegenstrijdige regels van de rijksoverheid die inschrijvingen in de GBA onwerkbaar maken.

Westland heeft al een inschrijvingsbeleid. Er worden inschrijfavonden gehouden, waarbij migranten in de eigen taal worden geïnformeerd over hun rechten in plichten. Westland merkt dat nog lang niet alle gemeenten arbeidsmigranten (willen) inschrijven.

Dit baart de gemeente zorgen, omdat in januari volgend jaar de grens opengaat voor Roemenen en Bulgaren. "Zonder die inschrijving worden mensen onzichtbaar. De overheid kan hierdoor niet anticiperen op de toestroom en niet sturen op aantallen, huisvesting en handhaving", aldus wethouder Weverling.

Wat de gemeente verder zorgen baart, is dat instanties als de Sociale Verzekeringsbank en het UWV niet altijd gebruik maken van de gegevens in de GBA. Migranten die daar een buitenlands adres opgeven, kunnen na vertrek onterecht nog uitkeringen of belastingvoordeel genieten.

Vandaag verscheen ook een landelijk rapport over de rechtspositie van arbeidsmigranten van het College voor de Rechten van de Mens. Hoewel daaruit blijkt, dat zij tegen tal van obstakels aanlopen in het realiseren van hun mensenrechten, krijgt Westland een pluim voor de laagdrempelige inschrijvingen in de GBA.

Categorieen:
Westland Algemeen