Archief

Toename elektriciteitsgebruik tuinbouw

Uit een onderzoek door LEI Wageningen Universiteit blijkt, dat het elektriciteitsgebruik van de glastuinbouw groeit. De groei komt met name voort uit de belichting. Dat betref in mindere mate de toename van het belichte areaal, maar vooral de toename van de belichtingsintensiteit.

In het onderzoek staat, dat in 2011 zo'n 6,2 miljard kilowattuur elektriciteit was gebruikt. In 2005 was dit nog 4,2 miljard kWh. In 2011 werd circa 82% gebruikt voor belichting. Dit zit voor driekwart bij de bloemen- en plantenkwekerijen en voor een kwart bij de groentetelers. De groei van de belichting zit vooral bij de groentebedrijven.

De glastuinbouw is ook een belangrijke producent van elektriciteit met warmtekracht(wkk)-installaties. Sinds 2009 produceert de glastuinbouw met wkk-installaties zo'n 10% van de nationale elektriciteitsconsumptie. Hiermee wordt een substantiƫle reductie van de CO2-emissie gerealiseerd.

Door de dalende elektriciteitsprijzen zal de wkk-installatie in de toekomst minder worden gebruikt voor de verkoop van elektriciteit en door de toename van de elektriciteitsvraag meer worden ingezet voor het gebruik door de glastuinbouw. Hierdoor zal er meer verschil ontstaan in wkk-gebruik tussen bedrijven met en zonder belichting.

Het onderzoek is gedaan voor het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma gefinancierd door het Productschap Tuinbouw, het ministerie van Economische Zaken en LTO Glaskracht Nederland.

Categorieen:
Algemeen