Archief

Deelgemeente wordt gebiedscommissie

Als volgend jaar in de gemeente Rotterdam de deelgemeenten ophouden te bestaan, komen er gebiedscommissies voor in de plaats, dus ook in Hoek van Holland. Dat heeft het college van B en W van Rotterdam voorgesteld aan de gemeenteraad.

Daarmee vervalt de constructie met een deelraad en een dagelijks bestuur. Ook is het niet langer de deelgemeente, maar de gemeenteraad van Rotterdam die uiteindelijk beslist over het beschikbaar stellen van budgetten. De gebiedscommissie heeft hierbij een adviserende functie.

Een gebiedscommissie bestaat uit 9 tot 15 inwoners. De gebiedscommissies maken een plan voor hun gebied en zien er op toe dat dit wordt uitgevoerd. Verder moeten ze eigen initiatief uit de wijk stimuleren. Iedere inwoner kan zich kandidaat stellen voor een plek in de gebiedscommissie, of dat nu met een eigen lijst is of die van een politieke partij of organisatie.

Tegelijkertijd met de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar, worden ook de gebiedscommissieleden gekozen. Bewoners van betreffende gebieden kiezen de leden direct.

De gebiedscommissies moeten zorgen voor een compacter bestuur van Rotterdam. De nu 268 deelraadsleden en 50 dagelijks bestuurders, worden vervangen door 156 commissieleden. Dat is een halvering van het aantal politici. Het moet de stad enkele miljoenen aan besparingen opleveren. Op 30 mei beslist de Rotterdamse gemeenteraad over het voorstel.