Archief

Geen happy hour meer in Westland

Westlandse verenigingen mogen geen happy hour meer aanbieden. En veldsportverenigingen moeten in het weekend de tap om negen uur 's avonds dicht doen. Dit zijn een aantal maatregelen die de gemeente Westland heeft opgenomen in de nieuwe drank- en horecaverordening, die volgende maand in de gemeenteraad aan de orde komt.

De nieuwe Drank- en Horecawet verplicht gemeenten een horecaverordening op te stellen voor organisaties met een sociaal-culturele doelstelling die niet zijn gericht op het maken van winst, zoals sportclubs of sociëteiten. Met de regels moet schadelijk alcoholgebruik en oneerlijke concurrentie voor de horeca in de gemeente worden tegengegaan. De nieuwe verordening is opgesteld na overleg met de verenigingen, die nogal wat kritiek hadden op de het aanvankelijke voorstel, en de horeca.

In de nieuwe verordening mogen sociëteiten alcoholhoudende dranken schenken tot een half uur voor sluitingstijd, zaalsportverenigingen mogen dat van 12.00 uur tot middernacht (op woensdag vanaf 15.00 uur). Dat laatste geldt ook voor veldsportverenigingen, maar daar moet de tap op vrijdag, zaterdag en zondag om 21.00 uur dicht.

Verder wordt het verenigingen verboden hun clubgebouw beschikbaar te stellen voor privé-bijeenkomsten zoals bruiloften en partijen. Voor grote activiteiten zoals die in sporthallen worden gehouden, wordt een uitzondering gemaakt met dien verstande dat er wel een evenementenvergunning moet worden aangevraagd.

De gemeente krijgt nieuwe sanctie-instrumenten bij overtreding van de regels. Zo kan de burgemeester een drank- en horecavergunning straks voor een periode van maximaal 12 weken schorsen of een bestuurlijke boete opleggen. Overigens wordt vertrouwd op de eigen verantwoordelijkheid van ondernemers en sportclubs: de handhaving richt zich op hotspots en klachten.

Categorieen:
Westland Algemeen