Archief

Roep om coulance voor tuinders

Midden-Delflandse raadsleden hebben het college van B en W opgeroepen om een aantal tuinders in de gemeente tegemoet te komen. Zij maakten in een commissievergadering van dinsdagavond bezwaar tegen het ontwerp-bestemmingsplan voor het buitengebied. Wethouder Horlings zei toe de zaken nog eens te bekijken.

Het gaat onder meer om tuinders die werken in een gebied dat de bestemming 'gras' heeft gekregen. Hun belangenorganisatie LTO Glaskracht trok onlangs aan de bel, omdat de betrokken tuinders allerlei beperkingen opgelegd zouden krijgen. Inmiddels is duidelijk, dat deze tuinders 'op hoofdlijnen' dezelfde mogelijkhedén krijgen als tuinders in duurzaam glastuinbouwgebied.

Het grootste deel van de gemeenteraad leek hierdoor gerustgesteld. De VVD stelde echter voor om de beperking 'op hoofdlijnen' te schrappen en exact dezelfde regels hanteren. Of dat kan, moet nog blijken uit het onderzoek van Horlings.

Een geagendeerd probleem van andere aard, was dat van een aantal tuinders in de Oudecampspolder. In het verleden kregen zij van de gemeente te horen, dat zij op hun percelen een huis mochten bouwen. Het nieuwe bestemmingsplan laat dat niet meer toe. Dit omdat de provincie harde regels heeft gesteld over bouwen in het buitengebied. Horlings bekijkt of er een uitzondering kan worden gemaakt, maar hij heeft er gezien de stelligheid van de provincie een hard hoofd in.