Archief

Dijksma praat met tuinders over energie

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken zei maandag tijdens haar bezoek aan tuinders, dat ze moeten kiezen voor meer samenwerking om gezamenlijk sterker te staan. Het gaat hierbij niet alleen om krachten te bundelen bij de afzet van producten, maar ook bijvoorbeeld bij het benutten van aardwarmte. Dijksma bezocht in onze regio cherrytomatenkwekerij 't Woudt in Schipluiden en orchideeënkwekerij Sion in De Lier.

LTO Noord en LTO Glaskracht geven aan dat WKK-installaties, waarbij het gas wordt gebruikt voor kasverwarming en elektriciteitsproductie, niet meer rendabel zijn. Dit is het gevolg van de stijgende gasprijs en de dalende energieprijs. Glastuinders moeten hierdoor 'terugschakelen' naar hun gasketels. Als alternatief zouden er goede combinaties te maken moeten zijn met andere energiebronnen zoals wind en zon.

De beste aanpak zou volgens de twee organisaties zijn om de WKK onder de subsidieregeling Stimulering Duurzame Energieproductie te brengen. Ook is aangedrongen op mogelijkheden om strategisch energieonderzoek collectief te blijven financieren.

Categorieen:
De Lier Algemeen