Archief

Drie kanshebbers voor Oud-Westlandprijs

Uit enkele tientallen voordrachten zijn drie genomineerden gekozen voor de allereerste Oud-Westlandprijs. Die kanshebbers zijn: schrijfster en kunsthistoricus Martha Barendse, kroniekschrijver Koos van Leeuwen en de Stichting 'Vrienden van het Lambertus Kerkje' (Heenweg). Dat is dit weekeinde bekendgemaakt door het Genootschap Oud-Westland, dat deze prijs in het leven heeft geroepen.

Martha Barendse is genomineerd voor haar boek 'Herinneringen achter glas'. In dit boek, waarin zij gebruik maakt van 'mondelinge overlevering' - tot in de achttiende eeuw een gangbare manier van geschiedschrijving, laat zij 25 oude Westlanders in eigen woorden over vroeger vertellen. Deze persoonlijke herinneringen vormen een rijke aanvulling op de bestaande publicaties over de Westlandse historie.

Koos van Leeuwen brak een studie tot priester af om tuinder te worden. Toen dat door lichamelijke omstandigheden niet meer mogelijk was, richtte hij zich op de Westlandse geschiedenis. Eerst via het verzamelen van ansichtkaarten en later met het opbouwen van een respectabele collectie historische foto's. Zijn kracht ligt in het documenteren van informatie uit dit beeldmateriaal en het publiceren daarover in diverse weekbladen in de regio Westland.

Dat het Sint Lambertus Kerkje aan de Maasdijk bij Heenweg er tegenwoordig zo mooi bij staat, is te danken aan de inzet van de vrijwilligers van de stichting 'Vrienden van het Sint Lambertus Kerkje'. Nadat het kerkje begin deze eeuw de status van Rijksmonument verkreeg, is de stichting opgericht. En hoewel het opknappen van het interieur en het terrein rondom het kerkje niet konden rekenen op financiële steun, wisten de vele vrijwilligers ook dit te realiseren.

Vanaf komende woensdag zal WOS TV video-portretten van de genomineerden opnemen in haar programmacyclus.

De jury, onder voorzitterschap van Jan Buskes (archivaris Historisch Archief Westland) zal op 17 april bekendmaken wie de eerste winnaar van de Oud-Westlandprijs is. Dat gebeurt tijdens de ledenvergadering van het Genootschap Oud-Westland in De Kastanjehof in Kwintsheul.

Categorieen:
Maasdijk Westland Algemeen