Archief

Werkstraffen voor minderjarigen Oranjeparkzaak

De vijf minderjarige verdachten in de 's-Gravenzandse Oranjeparkzaak hebben jeugddetentie en werkstraffen opgelegd gekregen. Alle verdachten, ook de 20-jarige hoofdverdachte, moeten bovendien een schadevergoeding aan de drie slachtoffers betalen.

Vier van de minderjarigen, onder wie het broertje van de hoofdverdachte, kregen jeugddetentie voor de duur van hun voorarrest. Dat betekent dat ze niet meer de cel in hoeven. Wel krijgen ze nog een maand voorwaardelijke jeugddetentie en werkstraffen tussen de 100 en 150 uur. De vijfde jongen krijgt alleen een werkstraf van 100 uur.

De rechter besloot tot hogere straffen vanwege de ernst van het letsel. Zo had een van de jongens een gebroken kaak. Het strafblad van de meerderjarige verdachte speelde hierin ook mee.

De Oranjeparkzaak zorgde voor veel commotie in 's-Gravenzande. Een groepje tieners werd zonder aanleiding aangevallen. Burgemeester Van der Tak van Westland nam de zaak zwaar op, omdat de mishandeling een van de slachtoffers fataal had kunnen worden.