Archief

Plasterk stelt Midden-Delflandse PvdA gerust

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken heeft een brief aan de Midden-Delflandse PvdA fractie gestuurd over zijn plannen om gemeenten te laten fuseren. Een maand geleden nam de fractie in een openbare brief afstand van het voorstel van haar eigen minister. Hij geeft nu aan, dat herindeling niet van bovenaf zal worden opgelegd. De PvdA reageert positief.

"Het regeerakkoord geeft voor de verre toekomst een perspectief waarbij gemeenten een grotere schaal hebben, waarbij tegelijkertijd wel rekening gehouden wordt met lokale omstandigheden zoals bevolkingsdichtheid en regionale context", aldus de minister in zijn brief. Op die manier moeten herindelingen van onderop tot stand komen.

Plasterk wijst er op, dat schaalvergroting niet alleen bereikt kan worden met fusies, maar ook met samenwerkingen tussen gemeenten. Hij constateert, dat Midden-Delfland op verschillende terreinen al samenwerkt met omliggende gemeenten en ook voor nieuwe taken de samenwerking zoekt.

In het regeerakkoord staat, dat het kabinet gemeenten van tenminste honderdduizend inwoners voor ogen heeft. In onze regio zou dat consequenties hebben voor Maassluis (32.000 inwoners) en Midden-Delfland (18.000 inwoners). De betrokken burgemeesters, Karssen en Rodenburg, hebben al aangegeven een fusie niet te zien zitten.