'Beslagvrije voet is eigen verantwoordelijkheid'
Als er beslag dreigt te worden gelegd bij mensen met een schuld, is het hun eigen verantwoordelijkheid om met de juiste informatie te komen, zodat de juiste beslagvrije voet kan worden berekend. Bij voorgenomen beslaglegging wordt daar altijd om gevraagd. Dit antwoordt het college van burgemeester en wethouders van Maassluis op vragen van de SP-fractie.
De beslagvrije voet houdt in, dat op het betreffende gedeelte van het inkomen geen beslag kan worden gelegd door deurwaarders. Deze beslagvrije voet is een bedrag dat bestaat uit 90% van het bijstandsinkomen, met een aanvulling voor de woonlasten.
De SP-fractie wilde duidelijkheid omtrent dit onderwerp na een uitzending van het tv-programma Kassa. Hierin werd onthuld dat de overgrote meerderheid van huishoudens met schulden niet zou weten van het bestaan van de beslagvrije voet. Ombudsman Brenninkmeijer vertelde in het programma dat de gemeente de aangewezen instantie is om huishoudens met schulden bij te staan in het realiseren van de beslagvrije voet. Hij wees daarbij op het feit dat in de schuldhulpverlening van de gemeente, vaak deze huishoudens met schulden bekend zijn.
De gemeente Maassluis laat weten, dat uit navraag bij de uitvoerders van schuldhulpverlening blijkt dat klanten in Maassluis wél op de hoogte zijn van de beslagvrije voet. Als een klant niet aan zijn informatieplicht voldoet, kan niet de juiste beslagvrije voet worden berekend.