Archief

Pardonregeling voor uitkeringsfraudeurs

De gemeente Maassluis geeft bijstandfraudeurs de kans zich voor 31 december te melden. Als zij dit voor deze datum doen, zullen er geen maatregelen worden genomen, zoals het opleggen van een boete. Ze moeten alleen de ten onrechte ontvangen uitkering terug betalen. De gemeente Maassluis doet dit, evenals de gemeenten Rotterdam, Vlaardingen en Schiedam.

Per 1 januari treedt er een nieuwe landelijke fraudewet in. Hiermee worden gemeenten verplicht om een boete op te leggen, als uitkeringsgerechtigden niet de juiste informatie opgeven. Naast het terugbetalen van de ontvangen bijstand, moet de fraudeur eenzelfde bedrag aan boete betalen. Bij herhaling is de boete 150% hoger. Daarnaast kan vervolgens de uitkering drie maanden worden stop gezet.

De gemeente Maassluis vindt dat fraude hard moet worden aangepakt en volledig moet worden terugbetaald. De hoge boetes kunnen echter grote gevolgen hebben. Daarom wil de gemeente fraudeurs de kans geven misstanden zelf te melden, voordat de nieuwe wet ingaat.

Categorieen:
Maassluis Algemeen