Archief

'Onafhankelijk onderzoek naar besluiten Oranjebuitenpolder'

De fractie van Groenlinks Rotterdam wil een onafhankelijk onderzoek naar de ontwikkeling van de Bonnenpolder en de Oranjebuitenpolder, tussen Hoek van Holland en Maassluis. Het onderzoek moet onder meer in kaart brengen of door fouten van gemeente Rotterdam, deelgemeente Hoek van Holland, Stadsregio Rotterdam en de Provincie Zuid-Holland bewoners van het gebied schade hebben opgelopen.

In 2004 waren er vergevorderde plannen om de polder te ontwikkelen met onder meer ruimte voor biologische landbouw. Door bezuinigen van het de regering op natuur is er een alternatief plan dat een stuk soberder is.

"Vooruitlopend op het nieuwe versoberde gebiedsplan kunnen we vaststellen dat de eerder vastgestelde plannen niet zijn uitgevoerd en dat een aantal mensen in het gebied daarvan slachtoffer lijkt te zijn", aldus de verklaring van Groenlinks.

Als voorbeeld geeft de fractie een biologische boer en campinghouder in het gebied. Hij heeft volgens de fractie ruimhartig meegewerkt aan de plannen in de veronderstelling dat voor hem een rol zou zijn weggelegd als landschapsbeheerder in het nieuw te ontwikkelen gebied. Deze boer strijdt nog steeds voor de originele plannen.

In de tussentijd is door de gemeente Rotterdam onderhands grond uitgegeven aan andere boeren, terwijl de boer volgens de fractie het nakijken heeft. Hij is niet schadeloos gesteld en de fractie vraagt zich af, of suggesties over nalatig handelen door de overheid een basis hebben in harde feiten.

Tijdens een komende commissievergadering van de Rotterdamse gemeenteraad zullen de vragen behandeld worden.