Archief

'Inkomen tuinders herstelt zich'

Ondernemers in de land- en tuinbouwsector komen in 2012 op een aanzienlijk beter inkomen uit dan in 2011. Een gemiddeld bedrijf verdient naar verwachting 78.000 euro en dat is 16.000 euro meer dan in 2011. Dat zegt het Landbouw-Economisch Instituut van de Wageningen University.

In de glastuinbouw stijgen de inkomens dankzij hogere productprijzen. Er zijn echter wel flinke verschillen bij bedrijven onderling.

Het herstel is met name erg welkom bij glasgroentebedrijven, die in 2011 een zwaar jaar beleefden vanwege de EHEC-crisis. Het inkomen is hier weer bescheiden positief.

Met name de snijbloembedrijven zien groei, als gevolg van een beperkter aanbod en toenemende vraag. Pot- en perkplantenbedrijven, de best renderende bedrijven is de glastuinbouwsector, zien hun inkomen licht stijgen.

LTO Glaskracht hoopt, dat de cijfers tuinders weer vertrouwen geven voor de toekomst. De belangenorganisatie pleit er bij de overheid voor de lasten voor tuinbouwbedrijven niet te verzwaren, omdat de sector geld nodig heeft om de bedrijven weer sterk te laten worden.

Categorieen:
Algemeen